zondag 17 augustus 2008

Kleuren speuren in Verwonderland: De oude meesters...

Kwasten_en_verflore2Kwasten_en_verflore_1 Kwasten_en_verflore3_2 



... zagen er wel heel jong uit! Afgelopen maandag hebben we, net als de oude meesters, zelf verf gemaakt!



Allereerst werd de groep verdeeld in wat oudere en wat jongere kinderen. De jongere kinderen kregen een verhaal te horen over een tovenaar die in de tijd van het Grote Grijs leefde. Dat vond hij maar saai, en daarom ging hij kleuren ontwikkelen, waardoor er een tijd van het Grote Rood, van het Grote Geel en van het Grote Blauw kwam. Uiteindelijk waren de mensen één zo'n kleur beu, maar de tovenaar kon geen nieuwe kleuren meer maken. 'Gelukkig' stootte hij zijn potten verf om en zo ontdekte hij dat hij de kleuren kon mengen. Hij gaf de kleuren aan alle mensen, die de wereld allerlei kleuren gaven.



Na dit verhaal gingen we in de wijk kijken naar de kleuren die de mensen gebruikt hebben voor hun huizen en hun omgeving. Aan de hand van close-up foto's van objecten in de wijk gingen we op zoek naar de plekken waar we die foto in het echt konden zien.



Ondertussen liepen de oudere kinderen door dezelfde wijk, waar de namen naar schilders zijn vernoemd. Marleen vertelde het een en ander over deze schilders, en bij iedere straat kregen de kinderen een kopie van een bekend schilderij van deze meester.



Eenmaal terug in de speeltuin was er eerst koek en limonade, en daarna begon het echte werk: zelf kwasten en verf maken! Door met een flinke steen op het uiteinde van een vers gesnoeide tak te hameren ontstaat er vanzelf een kwast. Vooral de jongens vonden dit een heerlijk werkje en er werden heel wat kwasten geproduceerd!



De oudste kinderen maakten vervolgens ei-tempera; een verf die vroeger veel gebruikt werd en nu nog steeds gebruikt wordt bv voor het schilderen van iconen. Om tempera te maken heb je eidooiers nodig, water en pigment. Als je dit goed roert ontstaat er een heldere verf die de kinderen konden gebruiken om de afbeeldingen van de schilderijen van de oude meesters in te kleuren:



Kwasten_en_verfeitempera_2Kwasten_en_verfmeisje_met_parel



De jongere kinderen maakten verf van pigment met melk en mochten zelf bedenken wat ze wilden schilderen (dat was niet zo veel, want het verf maken zelf was véél interessanter dan verven, immers; verven heeft iedereen wel eens gedaan, maar verf maken...? We voelden ons net tovenaars!)



Kwasten_en_verfblije_gup_2 Kwasten_en_verflekker_klodderen_4



En dat was alweer de laatste keer! Volgend jaar weer?







2 opmerkingen:

  1. Leuke ideetjes hebben jullie weten om te zetten in fantastische daadkracht! Zelf verf toveren en van die kleuren dan nog andere kleuren maken... dat moet een unieke ervaring geweest zijn die nog lang tot de verbeelding blijft spreken bij die kleine toverkwasten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat schrijf je altijd prachtige verhaaltjes...*kijkt nieuwsgierig om het hoekje*...we want more! :)

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...