vrijdag 5 december 2008

Kerstmis volgens de antroposofie

Wat vieren we met dit feest?Licht in de duisternisKerstmis wordt gevierd op de vooravond van 25 december en op 25 en 26 december. Het kerstfeest zelf werd pas in de loop van de jaren 300 na Christus ingevoerd. De historische geboortedatum van Jezus is niet bekend. Rond 21 december werden al tijden heidense feesten gevierd om de terugkeer van het licht te vieren na deze kortste dag. Omdat de symboliek van deze feesten goed paste bij de geboorte van Christus werd dit midwinterfeest gekerstend tot kerstmis; Christus-mis.


Kerstmis is het feest van de drievoudige geboorte; die van Jezus van Nazareth uit Maria, die van het zonnekind uit moeder aarde en die van onszelf uit ons eigen menselijk wezen. De geboorte van het kindje Jezus symboliseert het nieuwe leven, licht en hoop. Het wijst ons op onze verbondenheid met de geestelijke wereld. Nu de aarde en wij op het punt gekomen zijn van onze diepste inademing, zijn we voor dat licht het meest ontvankelijk. We komen als het ware bij onszelf nu we niet meer afgeleid kunnen worden door de uiterlijke, stoffelijke vormen.


 


Hoe wordt dit feest in de klas voorbereid?


In de weken die volgen op de viering van de eerste advent bereiden de kleuters zich voor op het kerstfeest. Het naderende kerstfeest wordt zichtbaar in verschillende handelingen;


·         Elke week gaat er een kaars meer branden in de adventskrans, waarbij het groeiend kaarslicht symbolisch is voor het innerlijk licht dat het aarde-donker kan overwinnen.


·         Elke dag gaat er een venster open van de adventskalender en dopen we ons kaarsje in de beienwas zodat hij hoe langer hoe dikker wordt.


·         Op de adventstafel daalt de engel die het kerstkind draagt langzaam neer boven de stal.


·         Het kerstverhaal wordt elke dag verteld en nagespeeld door de kinderen.


 


Kaarsjes trekkenDaarnaast kunnen de kleuters naar een opvoering van het kleuterkerstspel gaan. Leerkrachten en ouders voeren onder leiding van een professionele regisseur voor de kinderen en ouders het kerstspel op. Tijdens de repetities wordt telkens weer gezocht naar de essentie van de spelen en de te spelen rollen, waardoor de spelen levendig en ‘nieuw’ blijven. De kerstspelen zijn dan ook een cadeautje van de leerkrachten voor de kinderen.


 


 


Hoe vieren we dit feest in de kleuterklas?


’s Ochtends mogen de ouders in de klas komen kijken naar het kerstspel dat de kleuters iedere dag hebben nagespeeld. Aan het einde van de ochtend zijn alle ouders welkom om met de kinderen de kerstmaaltijd te delen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...