zaterdag 28 juni 2008

Verwondering zit in kleine dingen...

Het is 6 uur in de morgen. In het nog voorzichtige licht sta ik de boterhammen te smeren voor vandaag. "Mamma!" klinkt het van boven. "Dat is Fenne," denk ik, en ik loop naar boven. Als ik bij haar bed sta, kijk ik in een paar prachtig grote groene ogen (net als opa en jij, hè?). Ze is altijd vrolijk als ze wakker wordt, zelfs als ik haar wakker moet maken, maar dat is niet zo vaak. Fenne is echt een zonne-kind, ze begint iedere dag vol vertrouwen, vol optimisme.



Even mee naar beneden; zij gaat spelen, ik maak de appels schoon en verdeel ze, doe brood en fruit in de tasjes en ga dan weer naar boven om de rest wakker te maken. Hasse zing ik wakker met "De dag is weer begonnen, de zon die komt eraan, lieve mooie Hasse het is tijd om op te staan". En terwijl ik haar lijfje streel van hoofd tot teen, zing ik: "Er was eens een engeltje hoog in de hemel, dat kwam met een trapje naar benee, van stap, stap,stap dit zijn je beentjes... dit zijn je voetjes... en dit zijn je teentjes..." Langzaam komt ze dan uit haar droomwereld op de aarde aan. Zonder liedjes wordt ze knorrig wakker, mèt liedjes kan ze rustig omschakelen. Zó heel anders dan Fenne die 'poink' wakker wordt!



Terwijl Hasse zich aan gaat kleden, gaan we terug naar Fennes kamer, waar Lore nog ligt te slapen. Zoals altijd niet onder de dekens, dwars op het hoofdeinde, met haar duimpje in de mond. Meestal is ze al half wakker, dus ik hoef haar nog maar half wakker te maken. Ik til haar uit bed en probeer haar haar pyama uit te trekken, waar ze meestal niet zo'n zin in heeft, kleed haar aan en we gaan met z'n allen naar beneden voor het ontbijt.



Drie kinderen. Drie verschillende mensjes. Net zo verschillend van karakter als ze van uiterlijk zijn. Ieder met z'n eigen 'gebruiksaanwijzing', ieder met andere verrassend mooie kanten. Ik kan me daar eindeloos over verwonderen; over hun spel, over hun zijn, over de dingen die ze zeggen en waarmee ze me vertellen wat er allemaal omgaat in die mooie koppies. Mamma zijn van drie zó verschillende meiden betekent schakelen; je voortdurend afvragen - wat heb jij nodig? - waar heb jij behoefte aan? - wat is voor jou belangrijk? Soms is dat schakelen enorm vermoeiend, zeker als je jezelf niet wilt verliezen in het geheel der dingen. Maar dat schakelen maakt de baan wel enorm gevarieerd en uitdagend! En hoewel ik het vinden van een goede balans het moeilijkste vind aan het moederschap, vind ik dat tegelijkertijd ook het mooiste eraan, en kan ik enorm genieten van onze mooie meiden:



Fotoshoot_fenne_en_lore



Waar ik ook enorm van geniet is dat ik mijn 'baan' als fulltime-thuisblijf-moeder zo goed kan combineren met mijn creatieve kant. Ook dat gaat niet altijd gemakkelijk. Als ik wil verven, dan willen er prompt nog 3 verven. En als de meiden verven, kan ik niet meer verven (tenzij ik zin heb om naderhand de hele kamer + de kinderen te ontdoen van verf...). Sommige activiteiten zijn dan weer wèl in aanwezigheid van de meiden te doen, zoals natvilten, tekenen, of de werkjes die ze nog niet kunnen (en dus ook niet willen) zoals haken en breien. Soms hebben ze simpelweg geen zin om mee te doen en spelen ze met z'n allen in de tuin terwijl ik dan onverwacht in alle rust kan knutselen. Maar als ze graag mee knutselen, staat er altijd een mandje klaar met spulletjes waar ze mee mogen werken!



Ik schreef een tijdje geleden al dat ik een 'nieuwe' ontdekking had gedaan: vilten bakjes maken. Welnu, hier zijn ze dan:



Eerste_vilten_schaaltje_met_wit_ros



Dit is m'n eerste exemplaar, dat meteen zó goed gelukt was dat ik er nog wel wat meer wilde maken (Ik ben wel het soort knutselaar waarbij het meteen moet lukken... Was dit bakje mislukt, dan waren er waarschijnlijk geen bij gekomen...) De meiden vonden het bakje ook meteen leuk; het werd prompt in beslag genomen en gebruikt als poppenhoedje, huisje en natuurlijk als bakje, maar er werd ook onderzocht of het binnenstebuiten kon. Kortom, ook geslaagd als kinderspeelgoed. Vandaar dat ik er ook een maakte voor een jongetje uit Fennes klas dat afscheid zou nemen. Voor hem maakte ik een nachtblauwe en Hasse en Fenne schilderden stenen goud, zodat het net goudklompjes zijn. Dat was ook meteen een goede reden om te gaan wandelen en stenen te zoeken, wetende dat je daarna met mamma's goudverf aan de slag mag! Ik heb een paar jaar geleden met Hasse al eens zo'n projectje gedaan en sindsdien wordt er regelmatig gespeeld met de gouden stenen. Dat leek me een perfecte inhoud voor het schaaltje, want een leeg schaaltje cadeau geven... swah. Met echte goudklompjes erin is toch veel leuker, niet?



Nachtblauw_vilten_schaaltje_met_gou





En zo werd het tegen half twee midden in de nacht. Het werk is weer gedaan; 't is tijd om weer naar bed te gaan, hei ho! hei ho! hei ho! hei ho! (En dat is dan ook meteen het geheim van de fulltime-thuisblijf-moeder die ook graag creatief bezig is èn klasseouder wil zijn èn die zich spiritueel wil ontwikkelen èn die naar de yoga wil èn een blog wil schrijven èn ook nog contact wil hebben met haar man... Mensen vragen me wel eens hoe ik dit allemaal toch doe, wel, dit is het antwoord: zoveel mogelijk uren van de dag benutten en hopen dat je de volgende dag niet al te moe bent...!)





Slaap lekker!



4 opmerkingen:

  1. Wat een mooi portret van je dochters!
    Ik heb 2 jongens en die ook heel verschillend zijn, dus ik herken het verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldige bakjes en goudklompjes! Ik zit er ernstig over te denken je idee te pikken voor het aanstaande verjaardagsfeest van Liam (hij wil een piratenfeest ;-)).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi om je zo te laten verwonderen door de kleine verschillen van je kinderen.
    Mooie collage heb je trouwens gemaakt !
    En wat je als laatste schrijft herken ik heeeeel goed, ik zou het zo op mijn eigen blog kunnen zetten. Fulltime mama én klassemoeke én creatief bezig zijn én beurze n doen én spiritueel ontplooien én een blog schrijven én zoveel andere interesses. Het is dan leuk om te horen dat er nog zo'n bezige mama's rondlopen ;-)
    P.S. heerlijk idee van dat goud !!
    P.S.2 heb je nog ergens tijd om een tutorial ven je vilten bakjes te maken hihihihih.
    Liefs
    xoxox

    BeantwoordenVerwijderen
  4. I also have one daughter who rises cheerfully with the sun and one who I have to coax back from dreamland.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...