vrijdag 6 februari 2009

In de boekenkast

Ik houd van boeken. Ik vind het heerlijk om te lezen (maar doe het veel te weinig...), voor te lezen, en me te laten inspireren door mooie boeken. Hieronder vind je een deel van de boeken die wij voor volwassenen in de boekenkast hebben staan. Ik heb de boeken ingedeeld in categorieën. Kinderboeken vind je op een aparte pagina. Wil je een boek ook in jouw boekenkast? Door op de titel te klikken, kun je de boeken via Bol.com bestellen.


Klik hier om naar de kinderboekenkast te gaan



Creatieve kinderen in de natuur                                    

The Creative Family
The Creative Family
Amanda Blake Soule

De nieuwe bijbel voor (thuisblijf-)moeders, boordevol originele tips en ideeën. Hoewel het boek in het engels is, is het erg goed leesbaar.
Engaging your child in creative play isn't just fun: it gives him or her the tools to succeed in life. In everything they do, from drawing and playing, to seeing and understanding the world, solving problems, and developing deeper relationships, children use their creativity. It's how they learn to understand the world around them. It's no wonder, then, that parents want to share in the joy of creativity with their children - both as a way to encourage their children's creative lives and to express their own creativity as well. For those whose creative life was revitalized or sparked for the first time by their children - or for those seeking ways to creatively engage with their children - The Creative Family offers ways for the whole family to deepen their creative endeavours through art, play, nature, and family celebrations.Full of simple activities and engaging projects, this book offers ways to: keep creating as a parent; create and connect with one's children in thoughtful and meaningful ways; and nurture a child's own creative self. To this end, it offers a wealth of different ways to connect as a family.



Vrij spel voor natuur en kinderen / druk 1
Vrij spel voor natuur en kinderen / druk 1
Leufgen, W. & Marjan van Lier

Dit boek over natuurlijke speelplekken bevat veel voorbeelden. Hoog in het vaandel staan vrij spel voor de natuur en de kinderen, anders gezegd: de natuur als pedagoog. In de inleiding spreken de auteurs o.a. over de schoolnatuurtuin, natuurspeelbossen, de rol van pabo's, naschoolse opvang, achtertuinen en de speciale aanpak in Maastricht. Daarna volgen 13 toepassingen van natuurspeelplekken in Nederland. Hierna volgen voorbeelden uit Belgie (3), Duitsland (10), Zwitserland (3) en Engeland (1). Na de voorbeelden zijn bijna 100 pagina's gewijd aan praktische ideeen en tips om natuurlijke speelplekken in te richten en activiteiten die er kunnen plaatsvinden: vlotten bouwen, hutten maken, bloemen plukken enz. Tips, fondsen en adressen complementeren de gids. Het boek is bedoeld om opvoeders te inspireren terreinen speels en kindvriendelijk in te richten.



Het laatste kind in het bos / druk 1
Het laatste kind in het bos / druk 1
Louv, R.

In deze tijd staan computers, televisie en mobieltjes bij jongeren centraal; de kloof tussen het kind en de directe natuur wordt hierdoor steeds groter. De auteur (journalist, schrijver en adviseur jongerenbelangen) bespreekt de situatie in Amerika. Het boek is verdeeld in zeven delen waarin uitleg over de kloof en het verband met lichamelijke en geestelijke gezondheid gegeven wordt, de mogelijke oorzaken besproken worden en oplossingen als natuuractiviteiten, -educatie, veranderingen van beleid en wetten ten opzichte van veiligheid, planologische aanpassingen, religieus besef en dergelijke aan de orde komen. In eenvoudige, pakkende taal krijgt de lezer inzicht aan de hand van voorbeelden, eigen ervaringen, feiten en onderzoeksresultaten. In de noten wordt een uitgebreide vergelijking met de Nederlandse situatie gegeven. Een stimulerend en boeiend boek (een bestseller in Amerika) dat een sluipend probleem bespreekbaar maakt. Voor ouders en leerkrachten, maar ook voor stedenbouwkundigen, psychologen, wetenschappers en lezers die zich wil inzetten voor een blijvend leefbare wereld.



Groen voor je ogen
Groen voor je ogen
P. Jansen
Dit natuurboek is voor alle kinderen en ouders die graag de natuur verkennen. Het boek staat boordevol informatie, tips en ideeën voor ontdekkingstochten en 'doe-bladen' om direct mee aan de slag te gaan! Vanaf ca 9 jaar.



Onze wereld is bont !
Onze wereld is bont !
Stocklin-Meier & S. Stocklin-Meier

Kinderen zijn dol op kleuren. Kleuren beteken voor hen leven, liefde, gevoelens, stemmingen, muziek, dans en beelden. Zonder kleuren zou de wereld een wat doodse aanblik bieden. Onze wereld is bont! is een rijke mengeling van sprookjes en verhalen, (taal)spelletjes, rijmpjes en versjes, spreekwoorden en gezegdes, waarmee kinderen tussen vier en acht jaar de kleuren van de regenboog kunnen ontdekken. Rood, Blauw, Geel, Oranje, Groen en Paars nodigen alle kinderen uit voor de dans van de kleuren, waaraan zowel groot als klein plezier kunnen beleven.



Kindergeheimen
Kindergeheimen
S. Stocklin-Meier

In mythen, sagen en sprookjes is spirituele levenservaring verborgen. Deze levenservaring loopt als een gouden draad door alle culturen en tijden. Kindergeheimen neemt je mee naar de rijke ervaringswereld waar kinderen spelend en fantaserend toegang toe hebben. Het boek bevat een schat aan sprookjes en verhalen, maar ook tal van concrete aanwijzingen voor spelletjes en fantasietochten.



Ga buiten spelen !
Ga buiten spelen !
Danks, F. & Jennifer Schofield
Dit boek staat (nog) niet bij ons in de boekenkast, maar lijkt me wel erg inspirerend!
Even een frisse neus halen! Tips voor activiteiten, spelletjes en knutselprojecten in de natuur.
Met alle computerspellen en dvd's waarmee kinderen zich binnen vermaken, zouden we bijna vergeten hoeveel mogelijkheden buitenspelen biedt. Dit boek staat vol met geweldige spellen, activiteiten en zelfmaakprojecten, waarbij kinderen lekker buiten zijn en zich op en top vermaken. En het is nog supergezond ook.


I Love Dirt!
I Love Dirt!
Jennifer Ward
Dit boek staat (nog) niet bij ons in de boekenkast, maar lijkt me wel erg inspirerend!
Oh, what fun a child can have by jumping in mud puddles, collecting bugs and listening to birds! And yet, many children today have become so occupied with TV, computers and video games that unstructured outdoor play is sadly becoming a thing of the past. I LOVE DIRT! is a call to parents, educators and caregivers to help children recover one of the great joys of childhood. Through 52 activities, readers will find a wealth of creative ways to actively engage children, ages four to nine,...


Nature's Art Box
Nature's Art Box
Laura C. Martin
Dit boek staat (nog) niet bij ons in de boekenkast, maar lijkt me wel erg inspirerend!
Whether it's a city park, a suburban garden, a farmer's field or the sandy seashore, there's a treasure trove of natural art materials out there. Twigs, vines, pine cones, flowers, leaves, rocks, shells, moss, feathers - they're all gifts of the earth. Add just a few inexpensive shop-bought items such as glue, string and wire and anyone can create beautiful natural works of art.



Filosoferen & yoga voor kinderen                                    

Kriebels in je hersens / druk 2
Kriebels in je hersens / druk 2
Nanda van Bodegraven & T. Kopmels

Vanaf het moment dat kinderen beginnen te praten gaat er letterlijk een wereld voor ze open. Peuters en kleuters zijn voortdurend aan het ontdekken hoe de wereld om ze heen in elkaar steekt. Een pop lijkt net echt, maar hij is het niet. Een plant leeft, maar hij kan niet lopen. Vergeleken met een skippybal is een voetbal klein, maar vergeleken met een knikker is 'ie ineens groot.
Het boek Kriebels in je hersens biedt activiteiten over tien thema's voor een ontdekkingstocht met peuters en kleuters. Aan de hand van creatieve opdrachten stel je vragen zodat ze verder gaan denken. De gesprekjes met en tussen kinderen stimuleren de eigen ontdekkingsdrang van kinderen. Hiermee ondersteun je niet alleen de ontwikkeling van taal en denken, maar leren kinderen ook meer open te staan voor (de anderen in) hun omgeving.



Spelenderwijs filosoferen met kinderen / druk 1
Spelenderwijs filosoferen met kinderen / druk 1
Nanda van Bodegraven

Leer kinderen zelf nadenken!Leer kinderen luisteren naar andere meningen!Leer kinderen verwoorden wat er in henzelf omgaat! Leer kinderen bewust te worden van onderwerpen waar in onze maatschappij anders weinig aandacht voor is!
Spelenderwijs filosoferen met kinderen leert hoe u kinderen op speelse wijze kunt betrekken bij filosofische thema's. Dit kan uitstekend gecombineerd worden met activiteiten zoals tekenen, toneelspelen en knutselen. In dit boek staan activiteiten die voor kinderen interessant en leuk zijn om te doen, zowel binnen als buiten schooltijd. Spelenderwijs filosoferen met kinderen is geschreven voor begeleiders die werken met (groepen) kinderen van zes tot twaalf jaar en die met hen willen filosoferen.



Het yoga-avontuur voor kinderen / druk 1
Het yoga-avontuur voor kinderen / druk 1
Helen Purperhart

Op een voor kinderen begrijpelijke manier worden begrippen als karma, chakra, en de elementen toegelicht en uitgewerkt. Zo bevat het boek ook fantasie-reizen waarbij de kinderen in gedachten op reis gaan naar de bossen, de zee, de wolken en de zon. Het yoga-avontuur voor kinderen is een praktische verzameling lesideeën gebaseerd op de belevingswereld van kinderen van 4-12 jaar, geïllustreerd met talrijke tekeningen.



Jaarfeesten                                                                    

Van herfst tot zomer
Van herfst tot zomer
Fred Tak

In Van herfst tot zomer geeft Fred Tak een moderne kijk op de jaarfeesten, als leidraad door het schooljaar.



Een jaar vol feesten
Een jaar vol feesten
Bart Lauvrijs

Dit boek is helaas niet meer nieuw te koop via bol.com, maar als je geïnteresseerd bent, mag je het wel een keer lenen!
Een jaar vol feesten verklaart de oorsprong, betekenis en gebruiken van de belangrijkste kalenderfeesten. Achter deze eeuwige kringloop van scharniermomenten in het jaar schuilt telkens een boeiend verhaal, vaak verrassend en altijd wetenswaardig - van historische feiten tot handige feesttips.


Moederschap                                                                

Luisteren naar kinderen
Luisteren naar kinderen
Thomas Gordon

Luisteren naar kinderen bevat een aantal eeuwenoude wijsheden over de opvoeding, aangevuld en in onze tijd geplaatst met moderne inzichten over het omgaan met medemensen in een veranderende samenleving. De Gordonmethode® gaat uit van de bereidheid van ouders om gemaakte fouten te erkennen en ervan te leren. Zo worden conflicten bespreekbaar en oplosbaar. De bereidheid tot toenadering - tot luisteren - herstelt het natuurlijke wederzijdse respect. Met deze methode wordt macht overbodig; je hoeft geen politie-agent te zijn!



Geweldloze communicatie
Geweldloze communicatie
Marshall B. Rosenberg
Volgens de Amerikaanse klinisch psycholoog Marshall B. Rosenberg is de manier waarop we communiceren - meestal onbedoeld - gewelddadiger dan we beseffen doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak nodeloos beschuldigend zijn. Hij laat aan de hand van sprekende voorbeelden zien dat het ook anders kan:... Een eye-opener, een mooi vervolg op 'Luisteren naar kinderen' van Thomas Gorden (sluit goed aan, vult goed aan). Het maakte mij nog bewuster van mijn manier van communiceren, niet alleen met de kinderen, maar ook met volwassenen. Het leert je luisteren naar de gevoelens en behoeften achter de gesproken (of ongesproken) woorden, waardoor je minder (ver-)oordeelt en meer mededogen krijgt voor je medemens. Een aanrader!


Het mama masterplan
Het mama masterplan
Christine Pannebakker

Persoonlijk en warm boek dat je aanspoort om met zelfvetrouwen je eigen droom na te streven en daardoor je kind ook dat zelfvertrouwen mee te geven. Down to earth en niet wereldschokkend anders, maar met subtiele ideeën die je inspireren!


Tropenjaren / druk 1
Tropenjaren / druk 1
Uyl, M.H.G den & Uyl, M1 den

Dit boek staat (nog) niet bij ons in de boekenkast, maar lijkt me wel erg inspirerend!
In dit boek laten de schrijfsters onder meer zien hoe mannen en vrouwen komen tot de keuze van het krijgen van kinderen, welke waarden ze willen meegeven, hoe ze hun afwegingen maken als het gaat om kinderopvang en hoe ouders met hun kinderen leven. Ter voorbereiding op dit boek spraken de schrijfsters met dertig ouders met verschillende achtergronden. Dus niet alleen blanke hoogopgeleide stellen komen aan bod, maar ook alleenstaande ouders en ouders met een andere culturele achtergrond.


Persoonlijke groei                                                        

Opnieuw inpakken
Opnieuw inpakken
Richard J. Leider & D.A. Shapiro

Praktisch boek met een mooie metafoor waar ik veel aan heb gehad.
Dingen doen die écht belangrijk zijn. Meer controle op je leven en een helder beeld van je levensdoel. Wie wil dat niet? Maar helaas schuiven belangrijke zaken in het leven soms naar de achtergrond waardoor je met teveel ballast op je schouders uit balans raakt. Herkenbaar? Dit boek biedt verlichting. Opnieuw inpakken laat je je eigen visie van volledig leven vaststellen: wonen op een plek waar je je thuis voelt, met de mensen van wie je houdt, en het juiste werk doen, omdat dat past bij je doel in het leven.



Dromen, durven, doen
Dromen, durven, doen
Ben Tiggelaar
Het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf
- Waarom houden we de meeste veranderingen niet vol?
- Wat bepaalt 95% van je gedrag (zonder dat je het merkt)?
- Hoe ontwikkel je met succes nieuwe, effectieve gewoontes?
Wat zijn de geheimen van échte, blijvende verandering?
Iedereen heeft dromen op het gebied van werk, relatie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Maar wat is er eigenlijk nodig om de stap van DROMEN, naar DURVEN en uiteindelijk DOEN te zetten?




 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...