zondag 9 november 2008

Tutorial bloem vilten

Jaaah! Na veel te veel uurtjes vilten, fotograferen, foto's bewerken en schrijven (schrik niet van de tijd waarop dit berichtje is gepost... ) is ie er dan! Een tutorial bloemen vilten op het internet! Ik heb er tot dusver nog nergens een gevonden en het is (volgens sommigen) ook niet erg verstandig om je kennis gratis weg te geven, maar weet je? Ik heb mezelf een doel gesteld, en dat is zoveel mogelijk mensen inspireren tot creatief bezig zijn. Ik hoop dus maar dat je;a) deze tutorial inspirerend vind en meteen aan de slag gaat*b) je het idee leuk vindt, maar het niet zelf aandurft of het gezelliger vindt om het met anderen samen te doen en je je daarom opgeeft voor een workshop*c) zin krijgt om een keer naar een open 'Knutsel-Frutsel-avond' te komen voor een mini-workshopje*(* Omcirkel het antwoord dat op jou van toepassing is)Hieronder alvast een klein stukje van de tutorial. Klik op deze link om de hele tutorial te zien.1_het_resultaat_een_vilten_bloemWat gaan we doen?In deze tutorial laat ik stap voor stap zien hoe je van wol een vilten bloem kunt maken zoals deze. Variëren met kleuren en vormen: graag! Hoe meer creativiteit er op de wereld is, hoe beter!Wat is vilten?Even een hele korte inleiding: schaap - wol - vilt.Een iets uitgebreidere inleiding: Wol komt van schapen. Van wol kun je vilt maken. Dat kan doordat de wol'haren' een soort weerhaakjes hebben. Net zoals klittenband blijven deze haakjes in elkaar vastzitten. Dit klitten wordt 'vervilten' genoemd en het wordt veroorzaakt door wrijving. Warm water, zeep en bobbeltjesplastic (=meer wrijving) versnellen het viltproces.

De tutorial in vogelvlucht:Voordat ik je in het kort vertel wat we gaan doen, wil ik de termen die ik in de tutorial gebruik laten zien:2b_gebruikte_termenEn zo gaan we het dan doen:We beginnen met het maken van de bloembladeren. Deze worden gemaakt uit een lapje zelf te maken vilt. De wol leg je klaar met de binnenkant van de bloem naar boven. Deze kant wordt heel licht gevilt, dan wordt de bloem omgedraaid zodat de steelkant boven komt te liggen. We zetten de steel erop en gaan de steelkant en de steel vervilten. Om de bloem zijn vorm te geven gebruiken we het stokje en de schaar. Als de wol goed aan elkaar is gevilt met water, zeep en wrijving spoelen we de bloem goed uit en gaan we 'vollen'; door de bloem als hij bijna droog is nog eens te wrijven, wordt hij steviger.En dan nu aan de slag!NB: Vilt is een natuurlijk materiaal. Het is van veel factoren afhankelijk hoe je eindresultaat wordt. Geen enkele bloem wordt hetzelfde, dat vind ik de charme van het materiaal. Gaat er toch iets mis? Denk dan aan wat Bob Ross zegt: "We don't make mistakes, we just have happy accidents"!Ik wens je veel plezier en zou het leuk vinden om je resultaat een keer te zien!7 opmerkingen:

 1. Hoi Anneke,
  Fantastisch, wat een mooie tutorial!! Ik heb zin om meteen te beginnen. :) En ik vind het super dat je hem gratis aanbiedt! Ik heb ook heel even getwijfeld of ik mijn poppen-haartjes-tutorial nu voor geld moest aanbieden of niet, maar niet alles hoeft om geld te gaan toch? Bevorderen van creativiteit vind ik een nobel streven!
  P.S.
  "Wat is vilten?
  Even een hele korte inleiding: schaap - wol - vilt."
  Hihihihihi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pff! Wat maak jij er altijd een werk van, zeg... :P
  Buiten stróómt het, binnen snort de gaskachel, mn raam is onderhand dichtgeslibd met natte blaadjes...en ik ben weer lekker je blog aan het lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Anneke
  Goede tutorial! Het is me helemaal duidelijk; vilten is niks voor mij ;-) Ieder z'n ding zullen we maar zeggen. Volgens mij ben je bij stap 19 iets te enthousiast geweest; als je geen afzonderlijke bloemblaadjes wilt, kun je naar stap 22... Maar ik geloof (leek in het vilten als ik ben) dat je stap 21 niet kunt overslaan?
  Anyway, ik weet zeker dat er mensen zullen zijn die het nu aandurven, dankzij jou. Eerlijk gezegd kriebelt t bij mij ook, al was het alleen om te proberen. Maar ik weet ook dat ik voor zoiets te weinig geduld heb. Ik kijk uit naar de resultaten van andere bloggers/probeerders!
  Knufs, Katinka.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan mezelf gelukkig prijzen met zo'n oplettend nichtje! Thanks Katinka! Je hebt inderdaad gelijk; in de eerste publikatie van deze tutorials stond dat je stap 21 kon overslaan, maar dat kun je beter niet doen, dus dit heb ik meteen aangepast (ik hoop dat er niet te veel mensen meteen aan de slag zijn gegaan en nu een slappig bloempje hebben...). Maar als je nu aan de slag gaat, zou het allemaal moeten lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel het is weeral te lang geleden dat ik jouw blog bezocht, maar druk, druk druk hé... wel fijn dat er meteen een tutorial van het bloemen vilten opstaat...heb je er ook ééntje van zo goed mogelijk snoeren vilten??? Ik ben daar 2 weken terug mee begonnen en de meisjes zijn wel enthousiast, ze gebruiken die als riem, haarband, halsketting die eindeloze fantasie toch hé...

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...