woensdag 12 november 2008

Sint Maarten

Seizoenstafel_sint_maarten(Hmm, ik ben zelf niet helemaal tevreden over deze seizoenstafel... Sint Maarten is nog teveel een prins op het witte paard en de bedelaar is meer een goed geklede boer, maar ach, iets is beter dan niets en volgend jaar is het weer Sint Maarten... Misschien maak ik dan wel beter gelijkende poppetjes!)Gisteren vierden we het feest van Sint Maarten, de man die zijn mantel deelde met een arme bedelaar. Het feest van Sint Maarten is het laatste oogstfeest; de laatste dingen die geoogst worden zijn de knollen, bollen en wortels uit de aarde. Het is ook het eerste lichtfeest in een serie van lichtfeesten: Sint Maarten - Advent - Kerstmis - Drie koningen - Maria Lichtmis.Wortels_uithollen_2 Lore_met_haar_wortelMaandag al holden we wortels uit waar onze kaarsjes in konden. Gisteravond liepen we met alle kleuterklassen een ronde door het donkere park. Ieder kind droeg zijn/haar eigen wortel met het lichtje erin, maar met de harde wind was het niet gemakkelijk om je kaarsje brandend te houden! Na afloop kregen alle kinderen een mantelbroodje, dat ze konden breken en delen met hun ouders/broertjes/zusjes.Waarom we die knol uithollen, er een lichtje inzetten, en vervolgens door weer en wind gaan lopen? Wel, die knol is ons eigen hart. Daarin moeten we een plekje maken waar het licht in kan branden, zodat het ons in donkere tijden ook licht geeft. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar als je goed voor jezelf zorgt, het vuur beschermd en zorgt dat er voldoende zuurstof bij komt, dan kom je die donkere tijden wel door. Zó mooi vind ik die symboliek! En niet alleen van toepassing op de donkere wintermaanden, maar ook als je het 'gewoon' moeilijk hebt. Het helpt om dan op te ruimen, te beslissen wat weg moet en wat blijft, want de ruimte in je hart is een plek waar het licht kan schijnen!5 opmerkingen:

 1. Hoi Anneke,
  ik zag dat je een berichtje hebt achtergelaten op mijn blog (allereerste reactie in het Nederlands!!!)...Ik ben een Hongaarse, die nu al 5 jaar in Nederland woont. MIjn kinderen zaten in Leeuwarden op de vrije dreumes-, en peuterspeelzaal. En ik knutsel en schilder ook heel graag :)Ik kwam toevallig op je blog terecht (na ja, toevallig..)en ik probeerde het ook in een adem uit te lezen, net als een boek, weet je wel:). Ik vind je schrijven zo mooi, zo inspirerend, zoveel bezieling, zo veel erlijkheid, diverse onderwerpen, mooie fotos, mooi huis, mooie kinderen...hmmm...zal ik nog doorgaan?:)Ik blijf je dus zeker elke dag lezen, en schrik niet als je ook veel Hongaren op je blog krijgt via de link ;)) Jammer dat je die van mij niet kan lezen, maar ik vind het zo veel werk om alles ook in het Nederlands te schrijven...Misschien kan ik gewoon de categorieen alleen vertalen, dan kan je tenminste naar de fotos kijken:)
  groetjes, Bea uit Marum

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons waaiden de lichtjes ook uit, gelukkig hadden we geen regen, maar ooooh die wind. Nu staan de lantaarntjes te branden op ons dressoir.
  bij ons in school maken we lantaarntjes van papier met daarin een lichtje, dat van die knollen wist ik zelfs nog niet, zooooo mooi ik wil volgend jaar ook een knol ;-)
  P.s. super fantastische vilttutorial, ik moet zeggen, dat ik nog nergens op internet zulke duidelijke foto instructies heb gevonden.
  Liefs
  xoxoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi...!!!! Prachtige symboliek!
  Ik ga ook eens zo'n bloem proberen!! Zelfs IK snap de uitleg!! Heel thematisch/schematisch! (haha!)
  Hier nu even heel erg druk op school (o.a. vandaag op mijn vrije dag hele dag studiedag in Den Bosch!); hoop je echter snel weer te zien!
  Liefs!! Eefke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi
  erg leuk wat je allemaal op je site zet, met name wat je allemaal met je meiden doet.
  Ik heb zelf twee meiden van 3 en 6 en haal ideetjes bij je vandaan om thuis ook te doen. Ook je seizoen tafels zijn erg mooi,
  blijf lekker zo door gaan, want het is erg inspirerend.
  groetjes monica

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...