zaterdag 7 maart 2009

Maria Lichtmis

Wat vieren we met dit feest?
Maria Lichtmis wordt gevierd op 2 februari. Het is de laatste van de lichtfeesten en sluit de periode van 40 dagen na kerstmis af.

Volgens de Joodse wet moest een vrouw die een kind had gekregen 40 dagen na de bevalling een reinigingsoffer brengen in de tempel. Als het kind een mannelijke eerstgeborene betrof, moest het op diezelfde dag aan God worden aangeboden. Ook Jozef en Maria deden dit, en als je 40 dagen optelt bij de geboortedag van Jezus (25 december), dan kom je uit op 2 februari, dit is de datum waarop de christenen Maria Reiniging vierden. Later werden op deze dag tijdens de mis de kaarsen gewijd voor het hele jaar. Daarna volgde een ommegang waarbij iedereen een brandende kaars in de hand hield, ook gedurende de mis. De naam Maria Reiniging veranderde zo in Maria Lichtmis.

Maria Lichtmis heet oorspronkelijk ImbolcZoals zoveel christelijke feesten is ook Maria Lichtmis een verchristelijkt oorspronkelijk feest. Al ver voor de geboorte van Christus werd er in deze periode een reinigingsfeest gevierd (februa betekent reinigingsfeest). Het was een feest ter ere van moeder aarde en de terugkeer van het licht. Bij de Grieken heette zij Demeter, bij de Romeinen Ceres, de moeder van alle goden. Maria de moeder van de christenen nam deze rol van aardemoeder over. In de sprookjes vinden we haar terug in de figuur van vrouw Holle. Maar hoe zij ook genoemd worden, zij staan allemaal symbool voor moeder Aarde, de draagster van de aardse levenskrachten. In deze tijd van het jaar kunnen we in de natuur de eerste tekenen zien van het naderende voorjaar. In de wintertijd is het leven onder de grond doorgegaan. Op sommige plaatsen is nu te zien waar de bollen tevoorschijn zullen komen, als bodes van de lente.

Hoe wordt dit feest in de klas voorbereid?
Alle kerstspullen worden opgeruimd. Op de seizoenstafel maakt Moeder Aarde met haar wortel- en bloemenkinderen de gang naar buiten zichtbaar.

Hoe vieren we dit feest in de kleuterklas?
De dagen worden langer, we hebben geen kaarslicht meer nodig. De restjes kaars van de afgelopen periode van lichtfeesten hebben we bewaard. Deze restjes worden opgebrand, of we smelten alle restjes en gieten het kaarsvet in notendoppen met een lontje erin. Deze kaarsjes laten we dan drijven in een platte schatte schaal met water. Rondom de schaal zetten we plantjes of bolletjes die uit aan het komen zijn als teken van de eerste lenteboden, het water middenin is het symbool voor de aardse levenskracht. Zolang de kaarsjes branden zingen we liedjes die we gezongen hebben tijdens de gehele lichtperiode, dus van Sint Maarten tot nu.
Tijdens het vrije spel mogen de kinderen kaarsjes druppen. In een glas water laten we kaarsvet-druppels vallen. Als het oppervlak van het glas vol gedrupt is kun je het kaarsvet uit het glas halen. Dit schrijfje geeft een mooi effect wat je kunt laten zien op de wintertafel, zeker als er met witte kaarsen is gedrupt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...