donderdag 13 juni 2013

DIY-Dinsdag: Vlierbloesem Siroop maken

Vlierbloesemsiroop

Niet nieuw, dit berichtje,
maar wel terug van 'weg'geweest,
want het is er weer tijd voor:
Vlierbloesemsiroop maken!

Heb je het vorig jaar niet geprobeerd,
pak dan nu je kans en stap op de fiets
(of neem de benenwagen)
dan kom je,
misschien na een beetje zoeken,
het belangrijkste ingrediënt gratis tegen:
Vlierbloesemschermen in bloei!
Binnen 24 uur kun je van deze bloesems
een heerlijke siroop maken.
Maak het samen met de kinderen
of ga zelf op pad;
deze limonade lukt en smaakt altijd!
Bovendien is een flesje zelgemaakte siroop
een leuk cadeautje
(sorry dat ik de verrassing nu verklapt heb
voor alle 'Bijna-Jarigen'!), dus:
Kom mee naar buiten allemaal!

Wat heb je nodig?

Dit_is_vlierbloesem 
Vlierbloesem!
't Liefst niet zo'n half-uitgebloeide als Fenne op deze foto vasthoudt, maar mooie volle bloesemschermen waar het stuifmeel vanaf valt. Je vindt vlierstruiken vaak aan de kant van de weg of een langs een fiets-/wandelpad. De struiken die op een zonnig plekje staan hebben nu al flink veel bloesems in bloei staan. Om het zoeken wat te vergemakkelijken hier een foto van de bloesem èn de blaadjes:


Vlier_4

 
Als je wat struiken hebt gevonden, pluk dan meteen een mandje vol bloesems. Voor het recept heb je 150 gram vlierbloesem nodig. Door het recept wat aan te passen kun je ook meer of minder bloesem plukken, maar laten we nu niet massaal de vlierstruiken gaan plunderen; in de herfst komen er namelijk ook heerlijke bessen aan, die de vogels graag lusten (en waar je ook jam van kunt maken!) 

Nodig_vlierbloesem



Verder heb je nodig:
  • 1 citroen of 1/4 flesje citroensap
  • 2 liter water
  • 1 kilo suiker
  • een flinke afsluitbare glazen pot of iets anders dat je goed af kunt sluiten
  • een pan
  • een schone theedoek
  • goed afsluitbare (beugel-)flessen (bv van grolsch, maar lege limonadeflesjes zijn ook goed bruikbaar)
Hoe maak je het?

  1. Verzamel de vlierbloesem-schermen en neem ze mee naar huis
  2. Doe de bloesems in de afsluitbare pot
  3. Snijd de citroen in schijfjes en doe de schijfjes bij de bloesems (of voeg het citroensap-uit-een flesje toe)
  4. Giet 2 liter lauw water over de bloesems. Druk de massa enigzins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Het kan zijn dat de bloesems bruin kleuren als ze in contact komen met het warmere water; dit is niet negatief voor de smaak
  5. Voeg flink wat liefde toe:

    Voeg_extra_liefde_toe

    en zet dan de pot op een warme zonnige plek
    (Hasse zette de pot boven op de glijbaan omdat hij daar dichter bij de zon was...:-)
    Laat het mengsel daar minstens 24 uur rusten (Ik heb ook recepten gelezen waarbij de rusttijd 3 dagen was. Ik vermoed dat de siroop daar sterker van wordt, maar ik heb het nog niet uitgeprobeerd -ongeduldig als ik ben-!)
  6. Ondertussen heb je de tijd om de flessen voor de siroop schoon te maken. Ik heb beugelflessen van grolsch gekocht en leeggegooid (ik lust geen bier en het is goedkoper om zo aan beugelflessen te komen dan om ze ergens anders te kopen). Daarna de flessen goed schoonmaken; van binnen en van buiten. Ik had ook nog een leeg aanmaak-limonade-flesje staan dat ik ook gebruikt heb voor dit project.
    Vier_schone_beugelflessen
  7. Als de rusttijd voorbij is ga je de siroop afmaken. Zeef daarvoor het vocht, door de theedoek over de pan te leggen en de inhoud van de pot in de theedoek te gieten. Het vocht komt nu in de pan, alle rommeltjes blijven op de theedoek liggen. Verwijder de theedoek:
    Sirooptobe_zeven
  8. Breng het geheel langzaam aan de kook en voeg de suiker geleidelijk toe. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost:
    Suiker_erbij
  9. Verwarm de lege flessen met heet water voor zodat ze niet breken door het warmteverschil:
    Laat_de_flessen_niet_schrikken
  10. Giet nu de siroop in de flessen, evt met behulp van een trechtertje. Sluit de flessen en laat ze (indien mogelijk omgekeerd) afkoelen
  11. En nu: proeven! Leng de siroop naar smaak aan met water en geniet van dit heerlijke drankje!
    Proost

10 opmerkingen:

  1. Dit wil ik dit jaar echt gaan maken!! Dankjewel voor het recept :-)
    Genoeg bomen in de tuin en bij de buren, dus moet het gaan lukken.
    Ik heb alleen nog geen bloesem gezien, jij al wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zeker een aanrader vlierbloesemsiroop! ik zie dat je het groen laat zitten? ik strip de bloesem zodat er alleen bloemetjes in het citroen/water weekt, ik weet niet of dit enig verschil geeft in smaak.
    wij wachten idd ook nog op bloesem Sigrid.
    en daarna de bessen voor eigengemaakte wijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Sigrid: hier in het 'Warme Zuiden' staan al verschillende struiken in bloei!

    @Anna: ik weet ook niet of het verschil maakt in smaak. Denk dat het qua smaak niet zoveel uitmaakt, qua werk wel ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ooh dit is lang geleden dat wij dit gemaakt hebben. Dank je voor het plaatsen, heb er weer helemaal zijn in. Leuk werkje om te gaan doen met de kids.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dankjewel voor dit recept. Nu "nog even" op zoek naar vlierbloesems...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Anneke,

    Ik heb vorig jaar jouw geweldige recept al uitgeprobeerd en het is heerlijk! Afgelopen winter heb ik verschillende mensen een fles vlierbloesemsiroop cadeau gedaan toen ze door griep of zware verkoudheid geveld werden. Het verlicht de klachten aanzienlijk en ze knapten er zienderogen door op! Ook mijn kinderen schotel ik het voor bij griep en verkoudheid, maar wij drinken het ook op warme dage zoals vandaag. Heerlijk als je het aanlengt met wat bruisend bronwater!

    Ik ben net terug van mijn strooptocht en ik heb al twee potten op de vensterbank staan; de nieuwe wintervoorraad. Wat ik over heb, droog ik en verwerk ik in mijn theemengsels!

    Echt hartstikke bedankt voor het opschrijven en delen van dit geweldige recept en duidelijke gebruiksaanwijzing! We genieten er enorm van!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gelukt hoor. Ik heb net mijn eerste glaasje zelfgemaakte vlierbloesemsiroop op. En hij was heerlijk. Dankjewel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik was hier een dag naar opzoek, bedankt! Ga snel mee aan de slag!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. En ze is weer terug! Met een schattige foto van Lore :).
    Leuk om weer wat te lezen, van je. Is het goed dat ik jouw naam doorgeef aan het landelijke IVN? Als creatief brein van de IVN Heeze-Leende? Wat vind jij er trouwens van dat ze de term 'Scharrelkids' willen gaan invoeren voor de kinderactiviteiten? Zal ik je nog eens een mail over sturen ....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bedankt voor het recept! We moeten nog proeven, maar de siroop ruikt erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...