maandag 1 november 2010

Winter-Nacht-Feestje

Een tijdje geleden schreef ik over ons eerste zelf vormgegeven seizoensfeestje; het Oogstdankfeest. Dat was de eerste van de 8 feesten die we in de loop van het jaar willen vieren; momenten om even stil te staan, om te bezinnen. Als inspiratie gebruiken we de jaarfeesten die de meiden op hun (Vrije) school vieren, maar ook elementen uit natuurgodsdiensten en rituelen die we kennen van vroeger. Wat voor ons belangrijk is, is dat we even stilstaan bij wat er om ons heen gebeurt en dat het niet te wordt, want het moet wel een feestje blijven! De invulling van ieder feest bespreken we vantevoren: "Wat is voor jou belangrijk?", "Wat hoort er voor jou bij dit feest?"


IMG_5078 
Met genoeg brandhout achter ons, vierden wij dit weekend ons Winter-Nacht-Feestje. Op vrijdag gingen we voor het eerst met z'n vijven naar een echt 'sjiek' restaurant. De meiden allemaal hun allerfeestelijkste feestkleren aan en in het donker naar restaurant Iris gegaan. Onderweg bedachten we samen gedichtjes* die passen bij de tijd die komen gaat; het wordt donkerder, het wordt kouder, de winter komt er aan. Het eten bij Iris was heerlijk, de kinderen vonden het helemaal geweldig en wij genoten van allebei!
Zaterdagavond hadden we -zeg maar- de 'afterparty' in ons eigen restaurant. We aten** met z'n allen rond het 'kampvuur' en toen het echt donker werd las ik de meiden een verhaal voor. Toen de sterren een voor een aan de hemel verschenen zetten we potjes met waxinelichtjes op het gras en dansten de meiden als nachtvlindertjes over het gras...


*Een gedichtje dat ik heel goed bij deze tijd van het jaar vind passen is deze, weliswaar niet zelf bedacht (de schrijver is mij onbekend), maar wel heel mooi:


We lopen door de herfstlanen
in de avond van het jaar
De bomen kunnen zo gaan slapen
rustig maken zij zich klaar

Bij elke stap hoor je wat kraken
breekt de stilte, zonder kracht
De nevel valt en we verdwijnen
overdag in witte nacht


**Wat we aten? Spruitjes!
Jakkes, zul je nu misschien denken, maar bij ons vinden ze het heerlijk. Zeker als je ze zó klaarmaakt: met rijst, cashewnoten, gebakken (vegetarische) spekjes en oude kaas. Jummie!


Wat heb je nodig voor 4 personen?
1 pak rijst (250 g)
2 zakken (schoongemaakte) spruitjes (à 400 g)
1/2 duobakje magere spekreepjes OF 1 verpakking vegetarische spekjes
250 g extra belegen kaas
75 g cashewnoten

Bereiden:
Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Spruitjes ca 5 minuten koken en afgieten. In grote koekenpan spekreepjes in ca 4 minuten bakken (de vegetarische spekjes met flink wat olie). Spruitjes toevoegen en ca 4 minuten meebakken. Kaas in kleine blokjes snijden. Kaas en cashewnoten door spruitjes scheppen en door en door verwarmen. Rijst erdoor scheppen of ernaast serveren. Op smaak brengen met zout en peper.2 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig plaatje van jullie zo samen. Mijn kinderen hoeven nooit spruitjes te eten omdat ik ze niet lust!
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Anneke
  Heb je toevallig ook een receptje van die overheerlijk klinkende spruitjes??
  Knufs

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...