woensdag 3 februari 2010

Favorieten van de week: kinderboeken

Iedere maand 5 favorieten om je over te verwonderen. Deze maand 5 van mijn favoriete kinderboeken: 1. Vrouwtje Appelwang en tante Zuurpruim ~ Ruth Ainsworth
  Toen ik kind was, was een van mijn lievelingsboeken een boek over spoken en geesten. Eenmaal 'volwassen' heb ik dat boek jaren gezocht, want ik wist noch de schrijver, noch de titel. Ik kwam erachter doordat ik Vrouwtje Appelwang kocht op aanraden van Fennes kleuterjuf. Al voorlezend herkende ik de schrijfstijl en wist: dit is de schrijfster van mijn favoriete boek van toen! Inmiddels heb ik dat andere boek ('Verhalen over geesten en spoken') gevonden en cadeau gekregen van een vriendin, maar ben ik ook helemaal verliefd geworden op dit boek: de schrijfstijl van Ruth is eenvoudig en beeldend en de verhalen hebben een opbouw, zodat het geschikt is om voor te lezen aan jonge en oudere kinderen. De tekeningen van Shirley Hughes versterken de prettige sfeer die de soms realistische, soms fantasievolle verhalen uitstralen.
  Klik hier voor een uitgebreide beschrijving

 2. Alle verhalen van Kikker en Pad ~ Arnold Lobel
  Kikker en Pad oefenen hun wilskracht door niet de hele koekjestrommel leeg te eten (om na vele beproevingen de kruimels aan de vogels te geven en een nieuwe taart te bakken). Ze vegen bij elkaar de herfstbladeren op een hoop zonder dat ze dit van elkaar weten en gaan met een goed gevoel naar huis (dat de wind de hopen onderweg uit elkaar blaast weten ze niet; de wetenschap dat ze elkaar hebben geholpen maakt ze evenmin gelukkig.) Prachtige thema's, uit het leven van alledag, die ervoor zorgen dat je met een positieve blik naar het leven kijkt.
  Klik hier voor een uitgebreide beschrijving

 3. Lang geleden... ~ Arend van Dam
  Dit boek hebben we pas in onze 'collectie' en is nu al een van mijn favorieten - niet alleen omdat de kinderen de verhalen over vroeger zo leuk vinden, maar ook omdat het mijn geheugen opfrist. Arend van Dam geeft de geschiedenis van Nederland in 50 korte verhalen weer; duidelijk, helder, niet altijd helemaal compleet, maar een goede kennismaking waar je zeker enthousiast van wordt!
  Klik hier voor een uitgebreide beschrijving

 4. Een dikke vette pannenkoek ~ Loek Koopmans
  Prachtig geïllustreerd prentenboek met een heerlijk herhaal-verhaal dat de kinderen in een mum van tijd mee kunnen 'lezen'. En het past natuurlijk helemaal bij onze pannenkoeken-liefde...!
  Klik hier voor een uitgebreide beschrijving

 5. Superguppie ~ Edward van de Vendel
  51 gedichten over gewone dingen, op een ongewone manier in dichtvorm gevangen. De gedichten hebben een fijne cadans en zijn dus prettig om naar te luisteren - zelfs als je te jong bent om er iets van te begrijpen. Maar hier in Verwonderland wordt er ook regelmatig uit geciteerd: "Dingedong - je onderbroek"!
  Klik hier voor een uitgebreide beschrijving3 opmerkingen:

 1. Leuk, al die toppers. Ik kom op mijn stage ook steeds meer leuke, ontzettend mooie prentenboeken en voorleesboeken tegen.
  En sorry, ik ga je ook even lastig vallen met mijn favoriet :-)
  Lang, lang geleden in de bieb geleend, voorgelezen in groep1/2 en netjes op tijd terug gebracht... Maar altijd aan blijven denken, Mijn Topper:
  Drop- Sylvia van Ommen
  Gewoon even lezen.
  P.S. Lang leve bol.com Tweedehands boeken!! Want lange tijd kon je dit boek alleen per 6 stuks (!) nieuw kopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hedwig en Stefan5 februari 2010 om 13:11

  Lang lang geleden vind ik ook een topper.
  De nederlandse geschiedenis komt begrijpelijkerwijs voor de kids voorbij.!
  Je hebt ook de versie met alle religies van de wereld, ook heel goed.
  Groetjes en ik ben ook nog steeds fan van alle Elsa Beskow boeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Anneke,
  Love your Lijsjes
  And speaking about love, look at this:
  http://mustardseeds.typepad.com/my_weblog/2010/02/wood-you-be-mine.html
  Hope you love it!
  Oy, wat een scheef Anglish
  Groetjes, MArleen

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...