zaterdag 20 juni 2009

Geweldloze communicatie

Dit is een stilte tussen de stormen in: we wonen inmiddels alweer een week bij mijn ouders. De drukte van het inpakken op ons oude adres is nu even niet aanwezig (hoewel het huis nog niet helemaal leeg is en de schuur nog helemaal niet...), en de drukte van de komende klus-periode nog niet aanwezig.
Het is vreemd vertrouwd om weer 'thuis' te zijn bij mijn ouders. Sommige dingen zijn als vanouds. Het is bizar om te merken dat je je, na 10 jaar afwezigheid, nog steeds precies op dezelfde manier afdroogt (gebruik makend van badrand en brildeksel) en dat je vader nog steeds bijzonder gehecht is aan het eten met een bepaalde maat vork. Sommige dingen zijn verrassend anders. Dit huis is zoveel kouder, want in tegenstelling tot ons rijtjeshuis is dit een vrijstaande woning. En dit huis is ook zoveel stiller. Ik vraag me echt af of mijn enorme behoefte aan stilte te maken heeft met de stilte hier, die ik mijn hele jeugd heb gehad.
Het is ook vreemd om je eigen huishouden in een ander huishouden te draaien. Iedereen heeft toch zo z'n eigen ritmes, plekjes waar spullen staan, regeltjes enzovoorts. Om duidelijk te zijn naar de meisjes (en zelf niet gillend gek te worden) wil ik veel 'oude' dingen aanhouden, zodat de basis vertrouwd blijft, en tegelijkertijd is alles anders en is het daardoor juist moeilijk om dingen hetzelfde te houden. Balans vinden, dat is toch altijd weer waar het om draait.


In mijzelf kan ik steeds gemakkelijker een goede balans vinden en dat heeft veel te maken met de cursus Geweldloze Communicatie die ik aan het volgen ben. Ik oefen me echt suf om een goede 'giraf' te zijn (het landdier met het grootste hart, bij GC het symbool voor communiceren vanuit je hart en het zoeken naar verbinding en helderheid), en tegelijkertijd valt dat niet altijd mee. Zo heb ik als huiswerk mezelf opgegeven om het woordje 'maar' eens wat minder te bezigen. 'Maar' is namelijk een woord waarmee je dingen uitsluit. In de zin hierboven wilde ik eigenlijk dit schrijven:


"Ik oefen me echt suf om een goede 'giraf' te zijn, maar dat valt niet altijd mee."


"Hé, daar staat een 'maar', dacht ik toen; snel even veranderen!" 'En tegelijkertijd' is een vervanger van het woord 'maar' die, in tegenstelling tot het woord 'maar' het ene niet uitsluit; het kan allebei. Ik kan me echt suf oefenen om een goede giraf zijn èn het kan tegenvallen. Als je 'maar' schrijft, schrijf je eigenlijk iets in de trant van: "Je oefent je wel suf, maar het valt toch tegen. Oefen je dan wel genoeg?" Er zit een verstopte veroordeling in. In dit geval naar mezelf. En als je de boel helemaal wil analyseren, dan merk je ook dat ik blijkbaar een bepaalde verwachting had van mezelf, dat ik mezelf eisen had gesteld, dat ik iets moest bereiken. En MOETEN, dat wil ik niet. Ik word opstandig van moeten (ik denk trouwens dat iedere mens een aversie heeft tegen moeten).


Een giraf observeert (1), luistert naar gevoelens (2), luistert naar de achterliggende behoeften (3) en stelt vervolgens een open vraag (4).
1. Ik praat en denk 8 van de 10 keer zo goed als ik kan als een giraf. Ik praat en denk 2 van de 10 keer als een jakhals (doelgericht, dwingend en autoritair).
2. Als ik praat en denk als een giraf voel ik me vredig en rustig. Als ik praat en denk als een jakhals  voel ik me rot omdat ik me er vaak al tijdens, maar altijd achteraf van bewust ben dat dit geen giraf-actie was.
3. Achterliggende behoefte: ik ben leergierig. Ik wil graag meer weten en meer oefenen om in 10 van de 10 situaties een goede giraf te zijn.
4. Vriendelijke vraag aan mezelf: Wat kan ik doen om meer te weten te komen over giraffen-taal en meer te oefenen?


Vriendelijk antwoord van mezelf: dit berichtje afronden en in mijn nieuwe boek 'De giraf en de jakhals in ons' van Justine Mol te gaan lezen.


(Geen plaatjes dit keer; ik weet nog niet goed hoe ik dat op de pc van mijn ouders kan doen, en onze eigen pc -die ook hier staat- is nog niet aangesloten op het internet)4 opmerkingen:

 1. Hoi Anneke,
  Na jouw enthousiasme over het boek heb ik het inmiddels ook gekocht en helemaal uitgelezen. Ik vind het echt geweldig! Ik ben blij dat ik het gelezen heb. Bedankt voor de tip!!! Heel erg leerzaam.
  Groetjes,
  Marjanne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Anneke,
  Wat goed van jou dat je in zo'n drukke periode (oké, luwte tussen stormen) aan jezelf blijft werken. Het zal zo nog een grotere uitstraling naar je omgeving hebben.
  Groet en tot binnenkort,
  Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Anneke,
  Ik vind het knap hoor, dat je het lezen maar ook het uitvoeren van zo'n boek tussen de stormen door nog gewoon blijft uitvoeren en niet wilt verslappen! super knap ! Waar haal jij die energie vandaan ???
  Ik denk dat jij een heel goed girafje bent!
  Jakhals zijn we allemaal wel eens bij tijd en wijle,...
  Als je minder streng bent, ben je relaxter en onder die omstandigheden willen girafjes het goed doen! Het is ying en yang vergeet dat nooit ! Soms vraagt het leven of de situatie toch ook om de jakhals,... het moet wel in balans blijven, ying bestaat niet zonder yang. Maar ik ben het helemaal met je eens dat als iedereen alijd zou communiceren als een giraf,... de wereld er een stuk leuker uit zou zien !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk boekje he
  ik heb zelf ook zoveel aan opgroeien in vertrouwen gehad , daar staat zo mooi in hoe ik het voel en doe , maar wat ik altijd zo slecht aan derden uit kan leggen .
  Moet zegen dat ik de laatste week erg veel jakhals was , lekker om dan jou blog even te lezen en te denken O ja , giraf wil ik zijn.
  Dankjewel

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...