maandag 9 juni 2008

StuiterpoesFenne is vandaag 4 geworden! We vierden haar verjaardag afgelopen zaterdag al, maar vandaag is het natuurlijk ook nog feest, want er komt nòg wat visite en de taartjes zijn nog niet op en het is lekker weer en we hebben het verjaardags-ritueeltje nog niet gedaan ('t is toch mooier om dat op de dag zelf te doen!) En morgen is het alweer feest, want dan mag ze nog tracteren op de peuterspeelzaal. Hoewel Fenne nu dus vier is, gaat ze nog niet meteen naar de kleuterklas. Ze blijft tot de zomervakantie nog bij de peuters, zodat ze na de zomervakantie in een wat legere kleuterklas kan beginnen (dan zijn alle kindjes die naar groep drie gaan, vertrokken, en kan de juf meer aandacht geven aan een nieuw kindje). Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal zal gaan. 't Is wel fijn dat ze haar eerste jaar nog bij Hasse in de klas zit (zij 'kleutert' bijna drie jaar omdat ze in september jarig is. Op de Vrije School leggen ze de grens wat de overgangs-leeftijd naar groep drie ook wat anders dan op de meeste reguliere basisscholen. Hasse mag dus extra lang spelen; nu kan het nog!)In dit berichtje wil ik jullie graag uitleggen hoe ik de tractatie die Fenne uitdeelt heb gemaakt. Geen eetbare tractatie, want er zijn altijd kinderen die een allergie hebben. Bovendien ben ik van mening dat een tractatie niet altijd eetbaar hoeft te zijn, dus heb ik Stuiterpoezen gemaakt (Fenne is zelf eigenlijk een Stuiterpoesje...!). Elk Stuiterpoesje heeft een stuiterbal als hoofd, met daar overheen een lapje stof. Simpel om te maken; per poesje zo'n 5 à 10 minuten werk (denk ik, ik heb het niet geklokt) en je zou er ook makkelijk iets anders van kunnen maken (Stuiterspookjes, Stuiterhondjes, -haasjes, -clowntjes, -prinsesjes enz enz)Wat heb je nodig?Neem_een_lapje_stof_van_ca_25_bij_2 • Lapjes stof van ca 25 bij 25 cm
  De stof moet redelijk soepel zijn en het is het makkelijkste als je een stof gebruikt die niet rafelt, want dan hoef je niks om te zomen of te locken (scheelt tijd!). Je zou ook kleine kant-en-klare zakdoekjes kunnen gebruiken. Per kind 1 lapje stof.


 • Stukje rode wolvilt
  Per poesje heb je een stukje van 1,5 bij 1,5 cm nodig om de oortjes te knippen.


 • Schaar, naald, draad


 • Stuiterballen
  Per poesje 1 stuiterbal. Ik heb balletjes van 2,5 en 3 cm doorsnede gebruikt.


 • Elastiekjes
  Per poesje 1 elastiekje.


 • Zwarte (textiel-)stift


Hoe maak je het? 1. Leg alle spullen die je nodig hebt klaar


 2. Knip uit het vilt driehoekige oortjes. Maak de onderkant (de basis) van de oortjes 1 cm lang en knip ze dan zó dat je een gelijkbenige driehoek krijgt (oftewel, zorg dat het op een poezenoortje lijkt. Voor ieder poesje heb je 2 oortjes nodig. Reken zelf even uit hoeveel oortjes je dan in totaal nodig hebt.

  Ik leg nu de werkwijze van 1 poesje uit. Om meerdere poesjes te maken, herhaal je de volgende stappen:


 3. Vouw het lapje stof dubbel, zodat het een driehoek wordt. Knip nu de stof in het midden een stukje in. Knip een rechte lijn van 2 cm in de richting van de punt van de driehoek:
  Knip_de_stof_in


 4. Leg de poezenoortjes een eindje uit elkaar, met de onderkant van de oortjes tegen de kniplijn aan. Leg ze op de goede kant van de stof:Leg_de_poezenoortjes_tegen_de_ingek


 5. Vouw nu het lapje weer dubbel zodat je het stukje dat je open geknipt hebt weer dicht kunt naaien. Tegelijk zet je de oortjes vast. Dit naaien kun je met de hand doen (ik gebruikte de festonsteek), maar je kan ook de naaimachine gebruiken.
  Leg_de_oortjes_tussen_de_stof_en_fe


 6. Draai het lapje met de goede kant naar buiten en doe de stuiterbal tussen de stof (natuurlijk onder de oortjes!)
  Doe_de_stuiterbal_tussen_de_stof


 7. Doe het elastiekje over de stuiterbal heen, zo dat je een nekje maakt:
  Doe_een_elastiekje_onder_de_stuiter


 8. Teken een gezichtje op de stof:
  Teken_het_gezichtje_erop


 9. En klaar is je Stuiterpoes!


Voor de juffies heb ik, in plaats van een stuiterbal, een voet-bruistablet in het lapje gedaan, maar iets anders ronds kan natuurlijk ook.Heel veel knutsel- tracteer- en maak-plezier! Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...