vrijdag 25 april 2008

Dáárom...

In de middeleeuwen, toen er boeken werden gemaakt, wilde de kerk niet dat er door gewone burgers werd gelezen; in boeken stond niets dan verderfelijks (behalve dan in de bijbel, natuurlijk). Boeken hadden te veel invloed en de afgelopen tijd heb ik weer eens gemerkt dat dat nog steeds zo is. Gelukkig is er nu niemand die zegt dat ik iets niet mag lezen...!The_creative_family Enfin, zo'n twee weken geleden bestelde ik het boek van Amanda Blake-Soule, 'The Creative Family' (zie ook haar Soule Mama -blog). Het was een heel gedoe om het boek hier te krijgen, want ik kon via Amazon alleen betalen met een mastercard of visacard en die heb ik geen... Uiteindelijk heb ik het boek toch kunnen bestellen via Amazon.de door de mastercard van ons pap en mam te lenen (thanks!). Terwijl ik zat te wachten op Het Boek, heb ik niet stil gezeten (eigenlijk heb ik het halve huis verbouwd), maar afgelopen zaterdag was het er dan eindelijk! Ik vind het een geweldig boek; het is inspirerend, prettig geschreven (wel in het engels, maar ach...), grappig, niet te hoogdravend maar wel origineel. En het leukste vind ik eigenlijk nog wel dat ik het zowat zelf had kunnen schrijven; het sluit zó goed aan bij wat wij hier belangrijk vinden!De afgelopen tijd is voor mij geen makkelijke tijd geweest. Begin maart kreeg ik ineens allemaal vreemde lichamelijke klachten die ik niet thuis kon brengen, maar die wel aanleiding waren om (eindelijk) eens om hulp te gaan vragen. Als thuisblijf-moeder kun je niet overspannen thuis zitten, want ik ben altijd al thuis, maar ik voelde me al een hele tijd overspannen. Ik was gewoon een beetje van mijn padje af. Het leuke is dat ik nu, vooral ook door dit boek, weer terug ben bij mijn oude pad. Ik had eigenlijk een beetje verwacht dat ik een nieuw pad in zou moeten slaan na mijn avonturen van de afgelopen tijd, maar niets is minder waar: ik moet gewoon doorgaan met het oude pad volgen! De dingen die we zo belangrijk vonden toen we nog maar 1 kind hadden, vind ik nog steeds belangrijk. Het was alleen (in mijn hoofd) moeilijk om daar aandacht aan te blijven besteden toen er meer kinderen kwamen. Ik wist simpelweg niet hoe ik alles moest combineren: met de kinderen bezig zijn, iets voor mezelf doen, het huis op orde houden, alle organisatorische taken van een huisvrouw uitvoeren, sociale contacten onderhouden, mee helpen op school, enz enz. Als je fulltime thuisblijf-moeder bent heb je zoveel vrijheid om je tijd in te delen, dat je makkelijk doelen uit het oog verliest. Het moederschap/vrouw-zijn wordt dan een grote zee zonder herkenningspunten waar je houvast aan hebt. Je zit in je bootje en je vaart wat rond, maar waar heen...???Nu ben ik dus weer min of meer 'terug bij af'; terug bij de dingen die we nog steeds belangrijk vinden. Dat zijn: • Natuur (om van te genieten, te leren en er te ontspannen)


 • Creativiteit (om vorm te kunnen geven aan je ideeën en te laten zien wie je bent)


 • Lezen en schrijven (ook weer om je uit te kunnen drukken, maar ook om te kunnen leren van anderen)


Dit zijn zo'n beetje de peilers waarop onze opvoeding gebaseerd was (+ nog een heleboel andere dingen natuurlijk, maar deze drie kenmerken toch wel onze ideeën over opvoeden), maar waar we niet echt veel meer mee deden. Te weinig in ieder geval naar mijn idee, maar hoe ik die dingen weer terug moest brengen in ons leven? Ik wist het effe niet meer, hoor! Gelukkig was daar dan Het Boek dat me weer allerlei handvatten gaf om aan natuur en creativiteit aandacht te besteden. Naast nieuwe ideeën heb ik ook een paar oude dingen opnieuw ingevoerd (of dat ga ik nog doen) want we deden het eigenlijk best goed en dat gaan we gewoon weer doen! Tijd voor actie, niet zeuren over de dingen die misschien wel niet kunnen of die misschien wel lastig zijn of misschien... Nu geen misschienen meer: ik ga het gewoon proberen. Voelt het niet goed? Stop ik ermee of verander ik het; Voelt het wel goed? Vasthouden dat gevoel!Img_1128_6Dit is de 'nieuwe' knutselhoek voor de meiden (Vooral niet nieuw, maar weer wat spullen van zolder gehaald en nog eens de ivar-kast van Ikea verbouwd; I love Ikea!)Img_1130De vernieuwde poppenhoek; de poppenspullen zijn nu beter toegankelijk (wederom dank aan de multifunctionaliteit van het ivar-systeem, want de achterkant van de kasten is simpel verwijderbaar!). De boeken voor dit seizoen/thema (ik heb speelgoed-thema's die gerelateerd zijn aan de seizoenen, maar daar schrijf ik een andere keer nog wel over) heb ik in plaats van op de slaapkamer, nu in een mandje in de poppenhoek staan; dan kunnen de meiden er vaker in kijken en lezen wij ze vaker voor.Img_1131_2 Img_1133_2 Tot slot nog de foto's die jullie nog van me tegoed hadden; het gekleurde zand en mijn zelfgemaakte stempel. Binnenkort meer over de uitvoering van alle plannen!6 opmerkingen:

 1. Amanda's boek is de nieuwe bijbel van de thuisblijfmama's hihihi. En ook voor de werkende natuurlijk !!
  Maar het is zoals je zegt, het brengt mij ook terug mij mijn goede pad, en ja soms vergeet je dat gewoon even, vergeet je de dingen die je belangrijk vind in je gezin omdat je er middenin zit. De anderen spiegelen ons dat opnieuw. Zalig toch al die spiegels hihi. Jullie knutselhoek en poppenhoek ziet er geweldig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer dat ik dat boek niet kan krijgen (ook niet rijk genoeg voor een 'card').. maar zo te zien past het ook bij ons heel goed! Vanochtend nog even een wandeling door het park gemaakt, baby-eendjes gevoerd met de jongste. Getekend met de kinderen. Boekjes voor gelezen. zelf een brief geschreven (heerlijk werkje) en ook nog even met een kind in de zon gezeten én een was gedaan naast de vrijdagse grote schoonmaakbeurt.. Ik voel me voldaan hoor! Ben erg benieuwd naar je speelgoed thema's! Misschien hier ook van toepassing? Jullie poppenhoek ziet er snoezig uit, ik zou er zo wel even 'op visite' willen komen..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit ziet er alweer mooi en strak uit, een kenmerk voor jouw werk Anneke. En ik heb iets bedacht (Rrrr, rrrr, de raderen draaien): JIJ gaat gewoon een bewerking of nog beter: een eigen versie van 'The Creative Family' schrijven! 5 dagen in de week inspiratie opdoen, twee dagen in de week schrijven (laat manlief de boel maar draaiende houden!) en na een week of 12 ligt daar een heel eerste concept. Zeker weten, veel succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een goed idee Marleen! Misschien kan je het samen met Ilse gaan doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ziet dat er uitnodigend uit! En zo opgeruimd! Daar kan ik alleen maar van dromen: ik heb er tegenwoordig vier die willen rommelen maar ze vergeten de 'op' ervoor te zetten :)
  Zo te horen is het echt wel een boek om te hebben. Zal het op mijn verjaardagslijstje zetten :)
  Veel plezier op je nieuwe oude pad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Anneke,
  Misschien is dit ook nog een leuk idee voor jou: maak een aantal spulletjes die je wil verkopen en organiseer dan een home-sale. Deze mevrouw: http://www.harten3-janneke.blogspot.com/
  schrijft hierover en heeft er verschillende opdrachten aan overgehouden. Je kunt natuurlijk bij voorbaat aangeven dat je dit wel/niet wil. Oké, dat was het weer!
  Groet, Marleen

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...