woensdag 29 september 2010

Oogstdankfeest

Toen ik in groep 8 zat wilde ik non worden; leek me een prachtig beroep... Wat een rust was er in zo'n klooster, en je kon je de hele dag met 1 ding bezig houden: God.
Zo zag ik dat toen. Inmiddels is er van die 'wens' weinig terecht gekomen. Beter gezegd: ik ben alles behalve een non... En toch is er nog wel iets van blijven hangen, een bepaalde hang naar spiritualiteit, die ik weliswaar niet meer in een strikt katholieke vorm wil gieten, maar waar ik wel heel graag iets mee wil. Natuurlijk vieren we nog wel wat ´katholieke´ feesten (kerst en pasen) maar die missen diepgang; we eten, drinken en zijn gezellig samen, maar er is geen moment om even stil te staan, om te bezinnen. Jan en ik hadden allebei behoefte om dit op een andere manier te gaan doen; tijd voor een eigen invulling dus.


Als inspiratie gebruiken we de jaarfeesten die de meiden op hun (Vrije) school vieren, maar ook elementen uit natuurgodsdiensten en rituelen die we kennen van vroeger. Wat voor ons belangrijk is, is dat we even stilstaan bij wat er om ons heen gebeurt en dat het niet te wordt, want het moet wel een feestje blijven! We willen per jaar 8 feesten vieren; om de anderhalve maand één. De invulling van ieder feest bespreken we vantevoren: "Wat is voor jou belangrijk?", "Wat hoort er voor jou bij dit feest?" enz. Het eerste feest dat we hebben gevierd was het Oogstdankfeest. Dat hebben we zó vormgegeven:
- Een feestelijk ontbijt met een zelfgeschreven gedichtje (was de avond vantevoren een fijn bezinnings-moment voor mij)
- Naar de Philips fruittuin, want daar was het fruit-pluk-dag. We plukten wel 24 kilo kraakverse appels en peren!
- Bolletjes planten, want de herfst is naast een tijd van oogsten, ook een tijd van planten.
- 's Avonds een heerlijk soepje van knollen uit eigen tuin.


IMG_4943IMG_4937IMG_4933
IMG_4938IMG_4942IMG_4939
IMG_4947IMG_4944IMG_4936Was een heel geslaagd feestje!2 opmerkingen:

 1. Wat superleuk!! En wat mooi om die bezinningsmomenten in te voeren! Ik kan zoals gewoonlijk nog weer wat van jullie leren!!!!
  Ik kijk nu ook regelmatig op Frumingelo. Wat een prachtige site, onderwerpen en vooral de vormgeving vind ik fantastisch!!
  Ben hier ook steeds meer aan het bezinnen:heb net ruim een uur een vliertakje na zitten tekenen..! Helemaal van de wereld en nog naar tevredenheid gelukt ook...! Heerlijk!!!
  Enne...als je de appels en peren niet op kunt...ik houd me aanbevolen..!!
  Veel liefs en dikke knuf!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anneke,
  GOED BEZIG!!!!! echt weer een inspiratiemoment voor mij en mijn gezin! Wat een mooie en goede nieuwe traditie!
  Heeeel veeeeel plezeier toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...