maandag 20 september 2010

Ik ben blij als ik klei

Aan dit blogje gaat een heel verhaal vooraf. Het gaat over een enthousiast meisje dat niet zo snel leest als misschien 'hoort' op haar leeftijd, als misschien handig is in haar klas. Het gaat ook over een mamma die schrok toen ze daar een officieel handelingsplan over kreeg van school. En toen sprak de mamma af met de juf dat ze rijtjes zouden gaan oefenen: haai-maai-kraai-baai... En dat vond dochterlief saai (mamma trouwens ook) En de lol die dochterlief eigenlijk pas net had in lezen, ging er snel vanaf. Want zeg nou zelf: een leuk verhaal lezen is toch veel leuker dan van die rijtjes? Wat nu?


De mamma ging nadenken. Had ze vertrouwen in de eigen ontwikkeling (en het tempo) van haar dochter? Ja! Waarom gaat het dan zoals het gaat? Kunnen we iets doen om de school ook tevreden te stellen en het misschien makkelijker te maken voor in de klas? De mamma ging lezen: internet, boeken... Dyslexie, beelddenken... Praatte met de juf. Raakte in de war. Het gevoel van vertrouwen dat er 'in den beginne' was verdween naar de achtergrond door al dat lezen en praten en denken. Pas na een tijd kwam het weer boven borrelen en werd het weer sterker dan alle twijfels. En toen besloot de mamma dat ze het samen met haar dochter op een andere manier ging doen. Wel oefenen, maar dan leuk oefenen. Wel volgens een plan, maar op het tempo van de dochter. En zo kwamen de dochter en de mamma uit bij de Davis-methode die ze samen gingen doen: letters maken van klei (want dochter houdt het allermeest van kleien), heel goed kijken naar de letters, het alfabet opnoemen, moeilijke woorden opzoeken in het woordenboek en vormgeven in klei en oefenen met focussen (letters in een boek niet 3D zien, maar 2D). Zo speelde de dochter met letters en woorden en zinnen en ging het lezen steeds beter. Ook op school. Fijn!


IMG_4706


Ik ben blij dat ik de mamma ben van die prachtige dochter en geniet in vol vertrouwen van de glimlach op haar gezicht als ik haar zo bezig zie!3 opmerkingen:

 1. Leuk dat jij je dochter op deze manier beter leert lezen.
  Ik dacht dat je kinderen op de vrije school zaten of vergis ik me daarin?
  Mijn kinderen waren ook laat met lezen zoals gebruikelijk op de vrije school.Lange tijd vonden ze lezen ook helemaal niet leuk maar sinds kort lezen ze boeken.
  Ik deed als kind niets anders en ben nu ook nog steeds een fanatieke lezer.
  Veel succes met letters leren samen met je dochter.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed!! Die leest straks de sterren van de hemel..!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga de Davis Methode gelijk even opzoeken.
  Mijn Sam van net 8 leest ook nog niet zo, als van hem verwacht wordt.
  Hij vind lezen ook helemaal niet leuk en dat maakt het oefenen thuis tot een strijd ;(

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...