zaterdag 7 maart 2009

Advent

Wat vieren we met dit feest?
Adventskrans De adventstijd begint op de zondag vier weken voor kerstmis, dus de zondag tussen 26 november en 4 december. De zondagen van deze tijd heten 1e, 2e, 3e en 4e zondag van de advent. In de klas wordt speciale aandacht besteed aan het vieren van de eerste advent.
Het woord 'advent' is afgeleid van het Latijn: adventus (= komst, er aan komen) en advenire (= naartoe komen). In de adventstijd bereiden we ons voor op het kerstfeest.
Zoals de aarde zich in dit jaargetijde naar binnen keert en het leven in zichzelf behoudt, zo word je als mens in donkere tijden teruggeworpen op jezelf. Wanneer je niet meer wordt afgeleid door wat er zich buiten je afspeelt, moet je je wel met de binnenkant gaan bezighouden. Advent is de stille tijd, waarin we het licht, de levenskracht in onszelf kunnen ontdekken, aanhouden en onderhouden. Met de geboorte van het kerstkind is dat innerlijk licht op aarde gekomen, om te groeien in de mensen.

Hoe wordt dit feest in de klas voorbereid?
In de klas ruimen we de herfstversierselen op en scheppen een sfeer met blauw licht. Blauw is de kleur van de alomvatting, de onbepaaldheid, van de ontvangst.

Hoe vieren we dit feest in de kleuterklas?
Adventsspiraal Aan het begin van de adventstijd ontsteken we ons eigen lichtje aan het grote licht.
Op de grond liggen dennentakken of stenen in een spiraalvorm naar binnen toe. In de verduisterde klas brand alleen een kaars midden in de spiraal. Een voor een lopen de kinderen naar binnen, naar het licht toe met een kaarsje in de hand en ontsteken die aan de grote kaars. Met het lichtje aan loopt ieder kind de weg terug naar buiten en geeft onderweg zijn lichtje een plaats tussen het groen. Zo wordt het alsmaar lichter in ons midden.
In de weken die volgen op de viering van de eerste advent bereiden de kleuters zich voor op het kerstfeest. Hoe zij zich daarop voorbereiden kun je lezen bij ‘Kerstmis’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...